Ken je dat? Je stapt ’s ochtends vroeg uit je tent en staat gelijk in de overweldigende vrije natuur, ver weg van alles en iedereen. Met dat uitzicht geniet je nog even van je eerste koffie in de frisse ochtendzon. Het ultieme vrije gevoel van een hiker. En als je dan je tent hebt ingepakt en alle spullen weer in je rugzak zitten, loop je nog even langs je kampeerplek om te zien of er niets meer achter is gebleven. Natuurlijk omdat je geen spullen kwijt wilt raken. Maar ook omdat je de volgende hiker weer net zo’n mooie ervaring gunt. In dit artikel zetten we een paar onderwerpen op een rijtje waar je allemaal aan kunt denken bij duurzaam hiken.
Leave no trace
Je plek weer opgeruimd achterlaten heeft internationaal een naam: ‘Leave no trace’. Diverse organisaties houden zich bezig met tips hoe je dat het handigste kunt doen, maar ook hoe je er juist een sport van kunt maken om duurzaam te hiken of duurzaam te kamperen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van The Leave No Trace Center for Outdoor Ethics.
Duurzaam hiken begint al bij je voordeur
Hiken is natuurlijk een fantastisch milieu vriendelijke manier van reizen. De enige energiebron die nodig is, is jouw voedsel. Maar ook met de reis naar je startpunt kun je het verschil maken. Voor bestemmingen binnen Europa is de trein een leuke manier van reizen: alles wat je nodig hebt, zit al vanaf je vertrek in je rugzak; je vakantie is gelijk begonnen en je reist nog duurzaam ook.
Milieuvriendelijk outdoor materiaal
Voor hikers en andere outdoor enthousiastelingen bestaan heel veel hightech materialen. Veel hikers vinden het ook leuk om uit te zoeken wat voor hen het beste regenjack is, of de beste slaapzak, etc. Fabrikanten doen hun best om die spullen steeds lichter, warmer, waterdichter, ademender, etc te maken. Daarbij passen ze nu ook steeds meer milieuvriendelijke technieken toe; houtfibers in plaats van microplastics, milieuvriendelijke DWR-coatings, etc. Logisch, want buitensporters willen dat ook. Steeds meer merken hebben zelfs een uitgebreid stappenplan naar volledig duurzaam. Patagonia gebruikt bijvoorbeeld steeds meer gerecycled materiaal en doneert sinds 1985 '1% for the planet'. Vaude heeft het Green Shape label ontwikkeld; producten met dat label zijn ontworpen om lang mee te gaan, er tijdloos uit te zien en goed repareerbaar te zijn. Ook worden er minder water en minder chemicaliën bij gebruikt.
Geld besparen op je outdoorgear
Een van de grootste stappen die je kunt doen om duurzaam te kamperen, is geld besparen op je outdoorspullen. Niet door goedkope materialen te kiezen die kort meegaan, maar wel door alleen nieuwe spullen te kopen als je die echt nodig hebt. Dat kun je doen door goed onderhoud zodat je materialen langer meegaan, maar ook door materialen te lenen of te huren. Daarom bieden wij kwalitatieve materialen aan én uiteraard de mogelijkheid om te huren.
Materialen kopen, huren of uitproberen
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij kiest voor huren in plaats van kopen. (Kijk ook eens bij deze blog.) Bij HikersHouse bieden wij zowel kopen als huren aan. Als je iets vaak gaat gebruiken, is kopen misschien de beste optie. Maar soms is het zo dat je materialen maar twee weken per jaar gebruikt. In dat geval, kan huren een goede optie zijn als je duurzaam wilt hiken. In het boek "De Verborgen Impact" wordt de impact van ons gedrag op een rijtje gezet. Spullen kopen komt als nummer één naar voren. Dit blijkt ook uit onderzoek dat dagblad Trouw door onderzoeksbureau CE Delft heet laten doen. Iedere onnodige aanschaf die je kunt vermijden is er dus één. Zie ook onze eerdere blog over de afweging waarom je zou huren. Sinds kort bieden we voor een aantal artikelen ook de mogelijkheid aan om deze gratis één nachtje uit te proberen.
Onderhoud van de materialen draagt bij aan duurzaam hiken
Als je wilt dat je materialen lang mee gaan, is een middagje onderhoud na het kampeerseizoen een goed idee (en een leuke vorm van vakantie na-pret). Af en toe reinigen zorgt bijvoorbeeld voor het behoud van de warmte-eigenschappen van je slaapzak en de ademende werking van je regenjack. Let wel altijd op de onderhouds-voorschriften. Een bekend merk dat veel aandacht besteedt aan de duurzaamheid van onderhouds-producten, is Nikwax. Ga je je fleecetrui wassen? Hiervoor zijn waszakken beschikbaar die er voor zorgen dat je geen microplastics wegspoelt.
Wat doen wij bij HikersHouse aan duurzaam hiken?
Ten eerste: we bieden de mogelijkheid om outdoormateriaal te huren of uit te proberen voordat je ze koopt. Ook worden op HikersHouse.nl stap voor stap steeds duurzamere materialen toegevoegd. Voor het reinigen van de materialen gebruiken we zoveel mogelijk duurzame producten. Daarnaast versturen we de huurmaterialen in herbruikbare kunststof verzendboxen. De koopmaterialen versturen we zoveel mogelijk in hergebruikte kartonnen verzenddozen. Verder supporten we 'TheSocialReporter' met een maandelijkse bijdrage voor het verspreiden van positieve duurzaamheid-communicatie, bankieren we bij Triodos (duurzame bank) en proberen we in ons eigen bedrijfsproces zo duurzaam mogelijk te werken (groene stroom, elektrisch rijden, zo min mogelijk papiergebruik). Heb je nog tips voor ons om verder te verbeteren? We horen het graag!
Wat kun jij doen?
Iedereen maakt voortdurend keuzes die impact hebben. De ene keuze is duurzamer dan de andere. Als je tóch een keer die keuze maakt om op vliegvakantie te gaan, zijn je andere acties daarmee niet gelijk waardeloos. Integendeel: iedere besparing is er één. Die keer dat je wél kiest om met de trein te gaan, die duurzamere regenjas te kopen of juist af te zien van een bepaalde aankoop, heeft natuurlijk zin. Met al die kleine stapjes draag je er aan bij dat ook de volgende 'hikers' weer net zo'n mooie ervaring kunnen hebben.