Hogere wiskunde voor hikers. Hoe houd je je rugzak zo licht mogelijk?

Rekenmachine - wiskunde voor hikers

(terug naar de startpagina)

In de voorbereiding naar je komende hiking trip, ben je je spullen aan het verzamelen en probeer je bij alle materialen in de gaten te houden dat je niet teveel of te zware spullen inpakt. De avond voor je vertrek doe je alle spullen in je rugzak en dan blijkt dat alles bij elkaar ongemerkt toch nog een zwaar pakket geworden is. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Een paar tips

  • Neem zo min mogelijk mee en neem zo licht mogelijke spullen mee
  • Bekijk de weersverwachting voor de komende periode
  • Informeer je vooraf over de beschikbaarheid van water en eten
  • Lees vooraf informatie over het gebied waar je naar toe gaat
  • Bouw ervaring op in verschillende weersomstandigheden
  • Als je met meerdere personen reist: overleg wie wat meeneemt zodat je geen spullen dubbel meeneemt (incl. bijv. je tandpasta, zonnebrand, etc.)
  • Bekijk achteraf welke spullen je niet gebruikt hebt; misschien kun je die volgende keer thuis laten

Maak een paklijst

In ieder geval is het handig om een paklijst op te stellen. Die lijst geeft je vooraf al inzicht in het totaalgewicht van al je spullen. Ook kan je zo'n lijst iedere keer weer wat verbeteren.

Lighterpack.com

Een handige manier om een paklijst op te stellen is via lighterpack.com. Op deze site kun je een account aanmaken en vervolgens je eigen paklijst invullen. Kijk hier bijvoorbeeld eens naar de voorbeeld paklijst die is gebaseerd op de complete HikersHouse verhuurset 'Tour du Mont Blanc'. Hieronder zie je een toelichting op die paklijst.

Taartdiagram paklijst
Voorbeeld paklijst Lighterpack.com

Voorbeeld paklijst

Deze paklijst is in een aantal hoofdstukjes ingedeeld:

  • Tent, rugzak, slapen
  • Koken en eetgerei
  • Verzorging
  • Kleding in rugzak
  • Kleding dragen (niet in rugzak)
  • Eten en drinken
  • Diverse (wandelstokken, electronica etc.)

De grote drie

Vooral op de grote onderdelen zoals tent, rugzak, slapen is veel gewicht te besparen door te proberen om lichte materialen te gebruiken.

Inlezen

Op kleding kun je gewicht besparen door vooraf naar de weersverwachting te kijken en naar de karakteristieken van het gebied. Heb je een dikke jas nodig, of volstaat een fleece en een lichtgewicht regenjack?

Spullen delen

Door met je reisgenoten af te spreken wie wat meeneemt, voorkom je dubbels. In de tabel is achter elk onderdeel ingevuld hoeveel je er van meeneemt. Voor spullen die je bijvoorbeeld met zijn tweeën deelt, kun je 0,5 als aantal invullen.

'Worn' en 'consumables'

Een erg handige optie bij Lighterpack.com is dat je aan kunt vinken of het kleding is die je draagt ('worn'). Zo weeg je die kleding wel mee in je totaalgewicht, maar is het zichtbaar dat je dat niet in je rugzak meedraagt. Ook kun je de spullen aanvinken die onderweg opgebruikt worden, zoals eten en drinken ('consumables'). Je 'baseweight' plus je 'worn' en je 'consumables' vormen samen uiteindelijk het totaalgewicht.

Baseweight en totaalgewicht

Als je wilt weten hoeveel je op je rug gaat dragen, moet je zelf even de baseweight en de consumables optellen. In het voorbeeld kom je dan uit op ongeveer 10,6 kg. Het gewicht van de consumables neemt natuurlijk wel steeds af, tot je weer water bijvult of eten inkoopt.

Toch liever scheikunde?

Heb je geen zin in al dat gereken of ben je nooit zo goed in wiskunde geweest? Dan biedt de scheikunde misschien nog houvast: De wet van behoud van massa, ook de wet van Lavoisier, zegt dat de massa van een gesloten systeem constant zal blijven, ongeacht de processen die binnen het systeem plaatsvinden (bron: Wikipedia). Oftwel: rugzak open en spullen eruit!

Happy Hiking! Joost.