Hoe zwaar weegt koffie voor jou?

(ga naar de homepagina)

Hiken betekent meestal ook: primitief leven. Maar welke luxe wil je je onderweg veroorloven? En wat mag het wegen? Hieronder vind je een paar verschillende soorten koffie voor hikers om onderweg tóch van je vertrouwde kop koffie te kunnen genieten.

Oploskoffie

Koffie voor hikers - Oploskoffie

Dit is waarschijnlijk wel de makkelijkste manier van koffie 'zetten' voor onderweg. Even water koken, poeder in je kop, water opgieten en klaar (met een beetje tactisch opgieten hoef je zelfs niet eens te roeren). Een zakje oploskoffie weegt zo'n 3,5 gram. Als je een week onderweg bent zonder winkels te zien, en je drinkt zo'n drie koppen per dag, kom je uit op (afgerond) 75 gram. Dit is inclusief de verpakking (het doosje laat je natuurlijk thuis). Het gewicht van de verpakking is verwaarloosbaar, het display van de brievenweger blijft 0 gram aangeven. Wel jammer is dat je toch voor elke kop koffie verpakkingsmateriaal moet weggooien. Je kunt er ook voor kiezen om 'losse' koffie in een bewaardoosje mee te nemen. Waarschijnlijk voeg je daarmee zo'n 40 gram aan je bagage toe, maar je bent wel duurzamer bezig.

Het is natuurlijk een kwestie van smaak maar persoonlijk is oploskoffie niet mijn 'cup of tea'.

Filterkoffie

Koffie voor hikers - Filterkoffie

Gewoon koffie in een filter, water opgieten en je hebt net zulke lekkere koffie als thuis. Voor 11 gram heb je een herbruikbaar filter en per kop heb je ongeveer 5 gram koffie nodig. Bij 3 koppen per dag kom je per week uit op 105 gram. Zo'n herbruikbaar filter is erg handig, want behalve de koffieprut heb je verder geen afval. Het valt wel op dat de koffie erg snel doorloopt. Om de koffie als echte filterkoffie te laten smaken heb je wat mij betreft helaas toch ook nog papieren filters nodig. Die wegen nog geen gram per stuk en kun je uiteraard voor meerdere personen tegelijk gebruiken. Als je steeds voor twee personen koffie zet, komt er daarmee per persoon ongeveer tien gram bij (voor een week). Jammer is wel dat je dan toch weer met afval zit.

Koffie voor hikers - Freshdrip

Een leuke variant van opgietkoffie is Freshdrip. Deze koffie is per éénpersoons portie verpakt. In elke verpakking is een klein filter inclusief koffie. Erg lekkere en luxe koffie voor hikers! Een eenpersoonszakje is ongeveer 15 gram. Bij drie koppen per dag zou dit op 315 gram voor een week uitkomen. Maar misschien is het een idee om dit te combineren. Bijvoorbeeld oploskoffie overdag en 's avonds een luxe Freshdrip na het eten. Dat past ook beter bij de prijs van € 1,00 per kop koffie.

Espresso (percolator)

Koffie voor hikers - Percolator

Als je onderweg een lekkere espresso wilt maken, kan dat door een percolator mee te nemen. Een kleine, lichte variant weegt zo'n 250 gram, dus je moet wel écht van koffie houden. Per kop gebruik je ongeveer evenveel als bij filterkoffie, dus zo'n vijf gram, ofwel 105 gram per week. Naast dat de koffie lekker is, heb je ook nog eens geen afval (behalve de koffieprut natuurlijk). Wel moet je er rekening mee houden dat een percolator behoorlijk groot is ten opzichte van de andere opties.

Keuzes, keuzes, keuzes,

Als je gaat hiken, probeer je je rugzak zo licht mogelijk te houden. Maar iedereen heeft wel een of meerdere luxe items waarvoor je het de moeite waard vindt om even geen grammenjager te zijn. Als voor jou koffie zo'n luxe item is, heb je het er misschien wel voor over om zo'n zware percolator mee te nemen.

Filterkoffie is iets zwaarder dan oploskoffie, en levert iets meer 'gedoe' op omdat je met een gebruikt koffiefilter blijft zitten. Dat is niet zo handig in je rugzak mee te nemen. Heb je je dagelijkse shot cafeïne nodig en ben je niet zo kieskeurig, dan is oploskoffie het handigste. Als je dan ook nog eens oploskoffie in een bewaardoosje meeneemt, hoef je ook niet per kop koffie een wegwerpverpakking te gebruiken.

Happy Hiking! Joost

Volgen? Facebook.com/hikershousenl of www.instagram.com/hikershousenl/