Mèh-rino wollen sokken

Ook nog gewicht besparen op je sokken?

Lichtgewicht is leuk, maar je wilt wel regelmatig schone sokken aan tijdens je hike, … toch? Je gaat twee weken lopen, hoeveel paar sokken stop je in je rugzak? 

Bij HikersHouse zijn we gek op gewichtsbesparing. Lichte materialen en vooral niet te veel meenemen. Maar ja, wat betekent dat voor je kleding? Je hebt lang niet altijd kans om je kleding onderweg te wassen. Hoe blijf je dan toch een beetje fris? 

Wol?

Hiking materialen worden steeds technischer. Voor allerlei toepassingen komen steeds nieuwere geavanceerde materialen op de markt. Tenten worden ultra lichtgewicht door toepassing van dyneema, wandelstokken worden licht en sterk door gebruik van carbon, etc. Ook bij kleding worden nieuwe inzichten gebruikt om de eigenschappen te verbeteren. Lichtgewicht, ademend, sneldrogend en antibacterieel. 

Bij kleding en wandelsokken is wol weer helemaal in opkomst. En dan niet de kriebelende geitenwollen sokken van vroeger. Het ideale materiaal voor wandelsokken is merinowol, wol van het merinoschaap.

Merino

Het merinoschaap leeft voornamelijk in Nieuw-Zeeland waar het moet overleven tijdens hete zomers en koude winters. Merinowol heeft dan ook het voordeel dat het isoleert: koel bij warm weer en warm bij koud weer.

Verder zorgen de eigenschappen van merinowol er voor dat transpiratievocht direct wordt opgenomen en wordt afgevoerd naar de buitenlucht. Daarmee blijven je voeten en sokken zoveel mogelijk droog. Synthetische materialen doen dit ook, maar merinowol voert het vocht af voordat het kan condenseren waardoor je voeten en sokken droger blijven.

Een van de belangrijkste eigenschappen van merinowol voor hikers die langere tochten maken is het feit dat de natuurlijke eigenschappen ervan, bacteriën tegengaan. Hierdoor blijven de sokken langer fris, ook wanneer deze meerdere dagen achtereen gedragen worden.

Leuk al die feiten over een schaap in Nieuw Zeeland, maar hoeveel paar sokken neem ik nou mee?

Doordat sokken van merino wol zo lang fris blijven, kun je meerdere dagen met één paar doen. Daardoor hoef je weinig paar reserve sokken mee te nemen. Bij een hike van een week bijvoorbeeld, kun je kiezen voor één paar sokken aan, en één paar sokken in je rugzak. Als je langer op pad gaat, kun je een extra paar meenemen. Maar eigenlijk ligt het voor langere tochten meer voor de hand om onderweg te gaan wassen. Dan kun je nog steeds volstaan met één paar reservesokken. Steeds als je wisselt, was je de gedragen sokken en hangt deze aan je rugzak om onderweg te drogen. Als je veel regen verwacht, is het slim om een extra paar mee te nemen omdat je sokken onderweg nat kunnen regenen en omdat het drogen van gewassen sokken lastiger is.

Point6

Bij HikersHouse zijn we fan van Point6 sokken van merino wol. Sokken in verschillende diktes zodat je kunt kiezen hoeveel demping je hebt, verschillende soorten,

én, heel belangrijk voor de modebewuste hikers onder ons: sokken met verschillende prints en kleuren!