Berichten

Ultra lichtgewicht slaapzakken voor seizoen 2021 op voorraad – te koop én te huur

Sea to Summit Spark SpIV Slaapzak

Het kampeerseizoen komt eraan. Velen van ons kunnen niet wachten om weer er op uit te trekken. Een aantal heeft het grillige paasweer doorstaan om het seizoen zo vroeg mogelijk te laten beginnen. Zelf zijn we vóór de grootste drukte ook al even op pad gegaan en hebben een stuk van Roots Magazine “Langste Natuurpad van Nederland” gelopen, vanaf Delfzijl tot Belgie. Maar Belgie hebben we in een weekje nog niet weten te bereiken 🙂 We kregen vaak de vraag: “Maar is dat dan niet koud in de tent?”. Gelukkig hadden we kort daarvoor de nieuwe Sea to Summit slaapzakken binnengekregen. Na een eerste test met vrieskou in de tuin (zonder tent), vertrouw ik inmiddels volop op de comfortabele warmte van deze lichtgewicht slaapzak. Wat een enorm luxe gevoel om, hoe koud het ook is, heerlijk warm te kunnen slapen. 

Nieuwe slaapzakken

De nieuwe slaapzakken die we voor de koop of de huur in het aanbod hebben zijn de Spark III en IV en de Flame III en IV van Sea to Summit. De Spark en de Flame zijn nagenoeg dezelfde slaapzakken, alleen is de Flame specifiek voor vrouwen. De maatvoering is daarbij iets anders en ook zijn de damesslaapzakken iets warmer. 

850+ loft dons: heerlijk warm en toch superlicht

Zowel de Spark als de Flame is gevuld met 850+ loft dons. Deze geweldige kwaliteit zorgt ervoor dat de slaapzakken bijzonder goed isoleren en toch een heel licht en compact pakketje zijn om mee te nemen. Iets wat wij als hikers goed kunnen gebruiken. De Spark SpIII heeft een comfortwaarde van -2 graden Celsius en een gewicht van 665 gram! (regular versie). De Spark SpIV regular heeft een comfortwaarde van -8 graden Celsius en een gewicht van 880 gram. Die temperaturen moet je niet al te letterlijk nemen. Ook al worden ze onafhankelijk getest, iedere persoon is anders. Dus als je van jezelf weet dat je het wat sneller koud hebt, kies dan voor een wat warmere slaapzak.

Luchtmat

Ook is het goed om te weten dat het gedeelte van de slaapzak dat onder je ligt, niet al teveel doet qua warmte. Die dons druk je zelf natuurlijk plat zodat het niet meer isoleert. Daarom is ook een luchtmat met een juiste isolatiewaarde van belang. Daarover meer in een volgend artikel.

Vochtbehandeling

Sea to Summit heeft een eigen methode om het dons te behandelen tegen vocht, zodat het dons niet al bij een klein beetje vocht zijn isolatiewaarde verliest. Ook is de buitenkant van de slaapzak behandeld tegen vocht. Verder is het dons RDS gecertificeerd. De RDS helpt de hele dons- en verenindustrie te verschuiven naar een meer humane manier van omgaan met dieren (zie ook responsibledown.org voor meer informatie).

Indianentruc

Terug naar de vraag: Is het niet koud in de tent? Zolang je in je slaapzak ligt is het heerlijk warm. Ik stel het openritsen van de slaapzak dan ook zo lang mogelijk uit. Zelfs mijn warme havermout en mijn koffie kunnen nog prima vanuit de slaapzak. Maar daarna moet je toch echt een keer eruit. Ook daarvoor bestaat een oude ‘indianentruc’ (geen idee of indianen slaapzakken gebruiken, maar zo noemen wij het al jaren): neem kort voor het opstaan alvast al je kleren in de slaapzak, zodat deze opgewarmd zijn als je je gaat aankleden.

Combideal

Tijdelijk krijg je 30% korting op de aanschaf van een Exped Synmat lichtgewicht geïsoleerde slaapmat bij de aanschaf van de Spark III of IV of de Flame III of IV. Vul bij het afrekenen de kortingscode slaapcombi30 in en de korting wordt gelijk verrekend. Kijk hier voor de betreffende slaapmatten: Exped Synmat UL LW, HL LW of HL MW Even wat spelregels: 1. Als je niet de Spark- of Flame slaapzak aanschaft maar wel de kortingscode gebruikt voor de aanschaf van de Synmat, zullen we de Synmat niet aan je opsturen. Je ontvangt dan je betaalde bedrag terug op je rekening. 2. Als je wel de slaapzak (Spark of Flame) en de Synmat beide koopt en de kortingscode gebruikt, maar later besluit om de slaapzak te retourneren, dan vervalt ook de korting. Die zullen we verrekenen met het terug te betalen bedrag van de geretourneerde slaapzak.