Welke rugzak past bij mijn wandeltocht?

Vrouw met rugzak - Osprey - HikersHouse - Rugzak kiezen

Je rugzak is één van de belangrijkste dingen die je mee neemt tijdens een wandeltocht. Of je nu lang of kort gaat wandelen, je zult jouw spullen moeten dragen. Er zijn zoveel tassen dat we goed kunnen begrijpen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij gaan je meenemen in hoe je bepaalt welke rugzak je nodig hebt voor welke tocht. 

Misschien heb je van een backpack-reis door Thailand nog een rugzak liggen en denk je erover deze te gebruiken voor de wandeltocht. Hou hierbij rekening dat tassen om mee te backpacken stevig gemaakt worden, zodat ze tegen een stootje kunnen wanneer ze bovenop een bus worden gegooid. De rugzakken die je op onze site ziet, zijn gemaakt om licht te zijn en niet om hardhandig op een bus gegooid te worden. 

Het kiezen van de juiste maat 

Voor het comfortabel dragen van je rugzak moet ongeveer 80% van het gewicht op je heupen terecht komen en 20% op je schouders. Het is daarom belangrijk dat je de juiste maat rugzak kiest zodat de schouderbanden genoeg ruimte hebben en je dus niet het gewicht op je schouders draagt. 

Wanneer je een rugzak gaat uitkiezen start je met het meten van je ruglengte. Dit opmeten doe je zo: 

  1. Neem een flexibel meetlint.
  2. Ga rechtop staan en buig je hoofd iets naar voren. Het botje dat je bovenaan je rug voelt uitsteken is je C7 vertebrae.
  3. Om het tweede punt te bepalen doe je je handen bovenop je heupen en wijs je je duimen naar elkaar. Die komen bij je ruggegraat bij elkaar. Die plek is de iliac crest.
  4. Meet de afstand tussen deze twee punten waarbij het meetlint overal contact blijft houden met je rug.
  5. Voor het beste resultaat doe je dit drie keer en kies je het gemiddelde van de metingen.
  6. Als je twijfelt, neem dan de grotere rugzak.
Herder Gear Zaino ruglengte meten

Het kiezen van het juiste aantal liters

Wanneer je weet welke maat jouw rugzak moet hebben, is het volgende de inhoud van je rugzak bepalen. Dit is afhankelijk van hoe lang jouw tocht gaat zijn, hoe je gaat overnachten en welke spullen je mee neemt. Wanneer je onderweg gaat kamperen, zul je meer spullen mee moeten nemen en vraagt dit meer inhoud. Of een synthetische slaapzak neemt ook veel meer ruimte in dan een donzen slaapzak. Ons advies hierover: 

30 - 33 liter: Voor een tocht zonder tent met klein en lichte uitrusting. 
33 - 44 liter: Wanneer je zonder tent op pad gaat en normale spullen mee neemt. Of wanneer je op pad gaat met hyper lichtgewicht kampeermateriaal.
44 - 60 liter: Deze kies je wanneer een langere tocht gaat maken met een tent.

Rugzakken voor vrouwen

Van veel rugzakken is er naast de standaard uitvoering ook een variant voor vrouwen. Deze rugzakken zijn smaller en korter dan de standaard uitvoering. Bij de heup en schouderbanden wordt er ook rekening gehouden met het vrouwenlichaam. Deze rugzakken zijn naast voor vrouwen ook geschikt voor kleinere mannen of jongeren. 

Kies je voor zoveel mogelijk comfort of zo lichtgewicht mogelijk?

Nu je weet welke maat en inhoud je nodig hebt, komt de volgende stap. Bepalen welke balans jij wil in draagcomfort en gewicht van je rugzak. Op een langere tocht is het handig om zo min mogelijk gewicht mee te nemen en is het kiezen voor een lichtere rugzak dus een goede optie. Dit betekent vaak wel dat de rugzak minder laadgewicht heeft en dus minder comfortabel zit als je veel kilo's mee gaat nemen.

Ons advies: kies de lichtste rugzak die voor jou toch nog comfortabel zit (ook met volledige inhoud) en goed bij je rug past. Heb je een ultralichte rugzak uitgeprobeerd en zit deze met jouw uitrusting en op jouw rug niet comfortabel, ga dan voor een iets zwaardere rugzak met extra draagcomfort.

Onze ervaring is dat de Osprey Exos / Eja tot 14 a 16 kg vaak nog heel comfortabel draagt en met zijn 1,19 kg toch één van de lichtste opties is. Wil je veel lichter gaan? Neem dan eens een kijkje bij de ZPacks (635 gr) of Herder Gear (795 gr) rugzak. Is voor jou draagcomfort belangrijker? Bekijk dan de Osprey Stratos / Sirrus. Wil je een zo licht mogelijk rugzak en neem je veel gewicht aan spullen mee? Dan kan de Exped Thunder een uitkomst zijn. Deze heeft een draagvermogen tot circa 24 kg. 

Húúr een rugzak bij twijfel 

Het bepalen of een rugzak lekker zit, is lastig met alleen maar getallen en een plaatje. Daarom zeggen wij altijd, probeer de rugzak uit. Huur hem een paar dagen, ga er mee op pad en ervaar hoe de rugzak draagt. Mocht je nog twijfelen of vragen hebben, wij denken graag mee!