Waarom hiking materiaal huren?

(en wat heeft dat met koffie te maken?)

Bij HikersHouse kun je je hiking materiaal huren of kopen. Maar waarom zou je kiezen voor huren? Kies hieronder je eigen reden. Je mag ze ook allemaal kiezen.

Reden 1: Ontspullen

Is koffie drinken uit een wegwerpbekertje nou slechter voor het milieu dan uit een mok? Of juist niet? Speurend op het internet naar het antwoord op deze eenvoudige vraag, kwam ik tot de ontdekking dat het antwoord helemaal niet zo eenvoudig is. Maar wat heeft koffiedrinken nu te maken met jouw passie voor hiking? In het algemeen vindt het milieu het prettig als we allemaal wat 'ontspullen'. Om eerlijk te zijn was dit niet de eerste reden om te starten met HikersHouse. Eigenlijk was dat vooral de lol in kamperen, hiken en steeds weer nadenken hoe het allemaal nét nog weer even slimmer kan.

Maar toch: kan ik nu beter een paar wandelstokken huren of kopen? Dat is hier de koffiekopjes-vraag. Wandelstokken kunnen heel wat jaren mee. Dus dat zou pleiten voor kopen. Maar misschien gebruik ik ze maar twee weken per jaar of ga ik volgend jaar op fietsvakantie. Of misschien wil ik volgend jaar wel weer een paar betere aanschaffen. En hier komt reden 2 om de hoek kijken.

Reden 2: Hiking gear uitzoeken is verslavend

Eigenlijk ben je nooit helemaal klaar met het samenstellen van je ideale hiking-gear. En dat is nou juist een van de leuke aspecten. Iedere hike is net weer even anders. Dus ga je na of je misschien toch een kleinere tent nodig hebt, of een warmere slaapzak. Doet je brandertje het wel goed als je zo hoog in de bergen bent? En tijdens je vakantie kom je er achter dat de techniek ook niet heeft stilgestaan als een van je reisgenoten zijn nieuwe slaapmat te voorschijn haalt die nóg weer kleiner en lichter is. Wat zou het toch mooi zijn als je ieder jaar weer het nieuwste of het handigste voor je trip uit kunt zoeken, zonder de hoofdprijs te moeten betalen. En hier komt gelijk reden 3 naar voren.

Reden 3: Kwaliteitsmateriaal is niet altijd goedkoop

Of je nou het nieuwste van het nieuwste wilt of niet, als je in je tentje ligt, wil je dat hij waterdicht is. En van je slaapzak wil je dat hij je warm genoeg houdt. Voor veel materiaal betekent dit dat kwaliteitsspullen je leven onderweg een stuk prettiger maken. Door te huren in plaats van te kopen kun je wat makkelijker voor de allernieuwste trends kiezen. Maar huren kan ook juist een goede manier zijn om te besparen. Als je wat minder uit wilt geven, kun je er dan voor kiezen om bewezen goede materialen van een paar jaar geleden te huren. Op die manier kun je de totale kosten van je trip binnen de perken houden en toch vertrouwen op kwaliteit. Natuurlijk hangt het er van af hoe lang je op pad gaat. Als je maandenlang op reis gaat, zou het financieel aantrekkelijker kunnen zijn om te kopen.

Reden 4: Uitproberen

Misschien ben je je eerste hike aan het plannen, of wordt je meegevraagd door vrienden, en heb je nog helemaal geen outdoormateriaal. Je kunt dan natuurlijk vol ervoor gaan en een complete set aanschaffen. Maar je kan ook eerst eens uitproberen of het wel iets voor jou is. Het is natuurlijk moeilijk voor te stellen, maar er zijn mensen die afzien met een rugzak op de rug niet leuk vinden. Misschien ben jij wel zo iemand (nee toch?). Hoe dan ook, huren geeft je de mogelijkheid om eerst eens uit te proberen wat je leuk vindt en welke materialen bij je passen.

Reden 5 tot en met ....

Er zijn vast nog heel veel andere redenen te bedenken waarom huren iets voor jou is. Misschien heb je niet de ruimte in huis of ga je eenmalig op een totaal andere vakantie dan anders. Het kan ook zijn dat je het handig vindt als iemand anders al heeft nagedacht over de ideale set voor jouw trip. En als dat voor jou allemaal niet geldt:

Toch kopen?

Gaaf, gewoon doen! Natuurlijk ben jij zelf degene die het beste bepaalt of kopen of huren (of een mix van beide) van je outdoormateriaal de beste keuze is (kunnen gewoon in hetzelfde boodschappenmandje).

Wil je meer weten over duurzaam hiken? In deze blogpost hebben we wat onderwerpen op een rijtje gezet waar je allemaal aan kunt denken.

Om nog even op dat koffiedrinken terug te komen: behalve dat hiking gear uitzoeken verslavend is, is koffiedrinken dat zeker ook. Kijk daarom niet gek op als een volgende blog volledig gewijd is aan koffiezetten onderweg.

Happy Hiking! Joost.

Volgen? Facebook.com/hikershousenl of www.instagram.com/hikershousenl/